A A A K K K
для людей із порушенням зору
Зарічанська громада
Закарпатська область, Хустський район

БЕРЕЖІТЬ СВОЄ ЗДОРОВЯ!

Дата: 23.06.2022 13:43
Кількість переглядів: 340

Фото без опису

БЕРЕЖІТЬ СВОЄ ЗДОРОВЯ!

Нарешті літо, а поряд із цим спостерігається значне підвищення температури повітря. Та сильна спека спричиняє дискомфорт, виснажує і може навіть нашкодити здоров’ю, зростає ризик зневоднення організму.

Спеціалісти Іршавського відділу Держпродспоживслужби зібрали деякі рекомендації що можуть захистити від перегріву а також попередити харчове отруєння.

Отже, важливо стежити за своїм питним режимом. Однозначної відповіді на питання, скільки рідини потрібно пити влітку, немає. Орієнтуйтеся на потреби свого організму. Кращим напоєм для поповнення запасів рідини є чиста прохолодна вода. На відміну від інших, вона не містить зайвого цукру і барвників. Також добре втамовують спрагу зелений чай, компоти, морси.

Не завжди є можливість прийняти душ, особливо на роботі, але завжди можна охолодитися, періодично змочуючи зап’ястя і руки до ліктів холодною водою. У період літньої спеки жінкам варто зменшити використання косметики та парфумів до мінімуму, щоб не заважати шкірі дихати. Рекомендується носити з собою вологі серветки, щоб освіжити шкіру і видалити з неї пил. Допоможе освіжитися і розбризкування води. Якщо ви знаходитесь на вулиці в спеку, намагайтеся бути в тіні. На деякий час можна сховатися від спеки в установах, де є охолоджувальні системи повітря (торгові центри, магазини, кінотеатри).

Відмовтеся від алкоголю у спеку – він створює додаткове навантаження на серце. Пиво і кофеїновмісні напої сприяють зневодненню.

У спеку намагайтеся скоротити кількість солі, солоних продуктів, консервів, прянощів, смаженої їжі, м’яса і жирів, борошняного і солодкого. Віддавайте перевагу овочам і фруктам. Їжте невеликими порціями і частіше, страви не повинні бути гарячими.

 

Окремо слід звернути особливу увагу на умови та терміни зберігання харчових продуктів.

 Небезпечними можуть бути будь-які продукти харчування. Найчастіше небезпеку становлять сирі продукти тваринного походження, особливо сирі або без належної термічної обробки м’ясо, яйця, непастеризоване молоко. Також небезпечними можуть бути немиті фрукти та овочі. 

Дуже важливо вчасно виявити симптоми харчового отруєння. Вони можуть бути як легкими, так і дуже серйозними, і можуть з’явитися через кілька годин або через кілька днів. Все залежить від шкідливого патогена (мікроорганізма), який потрапив до організму разом із їжею. 

Найбільш поширеними симптомами харчового отруєння є:

  • біль у шлунку;
  • спазми шлунка;
  • нудота;
  • блювання;
  • діарея;
  • підвищення температури.

Якщо у вас діарея або блювання, насамперед пийте багато рідини, щоб запобігти зневодненню.

Якщо у вас виникли серйозні симптоми – пронос з домішками крові, температура вище 38,5°С, часте блювання, діарея понад 3 дні, ознаки зневоднення, у тому числі незначне сечовипускання або його відсутність, висока сухість у роті та горлі або запаморочення при вставанні — негайно зверніться по медичну допомогу.

Харчове отруєння простіше попередити, а ніж потім лікувати, отже ось чотири кроки для запобігання харчовому отруєнню:

  • Часто мийте руки, посуд і поверхні, де готується їжа. Мийте руки та робочі поверхні до, під час і після приготування їжі. Мікроби можуть залишатися на ваших руках, посуді, обробних дошках і стільниці протягом тривалого часу.
  • Не допускайте перехресного забруднення продуктів. Відокремлюйте сире м’ясо, птицю та яйця від готових до вживання продуктів. За можливості використовуйте окремі дошки та зберігайте сире м’ясо окремо від інших продуктів. Ретельно мийте посуд теплою водою із мийним засобом після обробки сирих продуктів харчування.
  • Проводьте належну термічну обробку продуктів. Готуйте їжу до потрібної внутрішньої температури, аби знешкодити шкідливі бактерії. Воду також краще прокип’ятити, якщо є підозра на її можливе забруднення, або вживайте для пиття та приготування їжі бутильовану воду. Те ж стосується сирого молока: перед вживанням краще його перекип’ятити.
  • Правильно зберігайте продукти харчування. Зберігайте продукти в холоді, у холодильнику температура має бути 4°С або нижче.

Важливо, не вживати продукти, що швидко псуються, які зберігалися без холодильника, та таких у яких закінчився термін придатності або за найменшої підозри на те, що вони зіпсувалися!

БЕРЕЖІТЬ СЕБЕ ТА СВОЄ ЗДОРОВЯ !!!

 

Іршавський відділ ГУ Держпродспоживслужби


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь