Зарічанська громада
Закарпатська область, Хустський район

ПЕРЕВЕДЕННЯ САДОВОГО (ДАЧНОГО) БУДИНКУ В ЖИТЛОВИЙ (САДИБНОГО ТИПУ) БУДИНОК

Дата: 16.10.2023 08:59
Кількість переглядів: 121

ПЕРЕВЕДЕННЯ САДОВОГО (ДАЧНОГО) БУДИНКУ В ЖИТЛОВИЙ (САДИБНОГО ТИПУ) БУДИНОК

75 mainОстаннім часом, одним з вельми актуальних питань для власників дачних чи садових будинків в Україні було, є, і залишається  питання переведення садового (дачного) будинку до житлового фонду і надання йому статусу будинку садибного типу. Насам перед слід розібратися в різниці поняттів: садовий будинок, дачний будинок, житловий будинок, будинок садибного типу.

Садовий будинок. 

Садовий будинок – будинок для літнього (сезонного) використання, в якому відсутня житлова площа, а є основна та допоміжна. Податковий кодекс України визначає садовий будинок, як будинок для літнього (сезонного) використання, який в питаннях нормування площі забудови, зовнішніх конструкцій та інженерного обладнання не відповідає нормативам, установленим для житлових будинків.  

Дачний будинок. 

Дачний будинок – житловий будинок для використання протягом року з метою позаміського відпочинку.

Жиловий будинок.

Житловий будинок – будівля капітального типу, споруджена з дотриманням вимог, встановлених законами, іншими нормативно-правовими актами та нормативними документами, і призначена для постійного у ній проживання.

Будинок садибного типу.

Будинок садибного типу – житловий будинок, розташований на окремій земельній ділянці, який складається із житлових та допоміжних (нежитлових) приміщень. Будинки садибного типу відносяться, як правило, до малоповерхових забудов.

Такі будівлі можуть складатися з однієї, двох і більше квартир. В першому випадку об’єкт оточений ділянкою, яка перебуває у власності однієї особи – власника квартири. Такі будинки часто використовуються для розвитку на території садівництва або сільського господарства.

Закономірним є запитання, які переваги переведення дачного або садового будинку в статус житлового?

По-перше, людина отримує повноцінний житловий будинок; по-друге, закріплюється право власності саме на житловий будинок, що дає право на реєстрацію місця проживання в межах певного населеного пункту (а цей статус спрощує отримання офіційної кореспонденції, гарантованої медичної допомоги, навчання дітей тощо); по-третє, є можливість узаконити наявні або звести нові будівлі на присадибній ділянці; по-четверте, підвищується статус нерухомого майна, адже таке переведення дозволить більш вигідно продати об’єкт, оскільки кадастрову оцінку отримає не тільки земельна ділянка, а й сам будинок. А це значить, що за інших рівних умов виросте вартість будівлі при продажу. І, нарешті, при проживанні на дачі можна оформити отримання субсидії на оплату житлово-комунальних послуг.

З метою легалізації садових будинків і дач як місць постійного проживання Кабінет Міністрів України Постановою від 29 квітня 2015 р. № 321 (з наступними змінами) визначив порядок переведення дачних і садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам, у житлові будинки (далі – Порядок).

Що потрібно для переведення дачі до житлового фонду

Житловий фонд – сукупність будинків з інженерними системами та комунікаціями, призначених для постійного проживання людей. Щоб перевести дачний або садовий будинок до житлового фонду, відповідності об'єкта ДБН 360-92 недостатньо. Цими нормами встановлені вимоги до тимчасового житла. Головна ж умова для переведення дачного будинку до житлового фонду – нерухомість має бути придатною для проживання цілий рік.

Тому споруду можна зробити повноцінним житловим будинком лише якщо вона відповідає нормативам, регламентованим ДБН Ст. 2.2-15-2005. Основні вимоги, яких потрібно дотримуватися, щоб дачу можна було перевести в житловий фонд:

  • наявність інженерних систем з електро- і теплопостачання, водопроводу та каналізації, газопостачання;
  • наявність гідроізоляції фундаменту й каналізації;
  • відповідність вимогам пожежної безпеки для об'єктів класу відповідальності СС1.

Якщо дача не відповідає цим критеріям, то перед процедурою переведення до житлового фонду будівлю потрібно привести до ладу. Після того, як будинок підключений до інженерії, в ньому створена вся необхідна внутрішня інфраструктура, і він відповідає нормам безпеки – можна приступати до переоформлення.

Документи для переведення дачі до житлового фонду.

Щоб перевести дачний або садовий будинок до житлового фонду, потрібно подати в ЦНАП за місцем проживання наступні папери:

заяву за встановленим зразком – можна заповнити на місці або завантажити бланк;

копія документа про право власності на дачний чи садовий будинок, засвідчена в установленому порядку (крім випадку, коли право власності на такий будинок зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно);

письмова згода співвласників (за наявності) на переведення такого будинку в жилий;

звіт про технічний стан об'єкта – він повинен підтверджувати відповідність нормам ДБН Ст. 2.2-15-2005.

Порядок переведення дачного будинку у житловий фонд

Згідно з постановою Кабінету Міністрів № 321 від 29.04.2015 переведення дачі в житловий фонд проводиться на підставі рішення органів місцевої влади. Щоб отримати його, власник повинен звернутися із заявою до міської, сільської або селищної ради за допомогою Центру надання адміністративних послуг.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь