Зарічанська громада
Закарпатська область, Хустський район

Чи можна вживати алкоголь після вакцинації: пояснює МОЗ

Дата: 22.11.2023 15:16
Кількість переглядів: 80

Фото без опису

Чи можна вживати алкоголь після вакцинації: пояснює МОЗ

У розпалі – період вакцинації від грипу та коронавірусу. Вакцинуються українці і від інших хвороб. Тож багатьох із них цікавить, чи можна вживати алкоголь після вакцинації. 

На це питання дають відповідь у Міністерстві охорони здоров'я. 

Коротка відповідь – так, можна, але в помірній кількості. Келих вина чи кухоль пива після щеплення ніяк не вплинуть на дію вакцини. Водночас пиятика напередодні або у день вакцинації може знизити її ефективність.

Чому так?

Річ у тім, що зловживання алкоголем пригнічує імунітет та знижує опірність організму до інфекцій. Причому це стосується як регулярного вживання, так і вживання час від часу, але у значних кількостях. В обох випадках алкоголь негативно впливає як на імунну відповідь на вакцину, так на стан здоров’я загалом.

Також низка досліджень виявила, що зловживання алкоголем може посилити реакції на вакцини проти COVID-19. При цьому, помірне вживання такого ефекту не має.

«Незалежно від того, чи плануєте ви романтичну вечерю з вином або пиво з друзями у день вакцинації або в будь-який інший день, пам’ятайте, що кількість та частота вживання алкоголю без серйозної шкоди для здоров’я, залежить від багатьох факторів: стану організму, віку, статі, ваги, генетики людини», – пояснюють у МОЗ.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь