Зарічанська громада
Закарпатська область, Хустський район

ТЕРМІНОВЕ (СИГНАЛІЗАЦІЙНЕ) ПОВІДОМЛЕННЯ: МИШОПОДІБНІ ГРИЗУНИ

Дата: 09.01.2024 12:34
Кількість переглядів: 40

ТЕРМІНОВЕ (СИГНАЛІЗАЦІЙНЕ) ПОВІДОМЛЕННЯ:

МИШОПОДІБНІ ГРИЗУНИ

 

Фото без опису

Інформує 

Гу Держпродспоживслужби

в Закарпатській облас

Одержання високих врожаїв сільськогосподарських культур невід’ємно пов’язане із захистом їх від шкідливих організмів, серед яких мишоподібні гризуни . 

Мишоподібні гризуни  завдають значних збитків сільськогосподарському виробництву. 

 На території району серед видового складу гризунів переважають полівки та миша польова.

Сприятливим фактором для розвитку гризунів являється тривале утримання снігового покриву, під яким миші можуть харчуватись. Тому з ними треба вести  боротьбу, особливо на сільськогосподарських угіддях (сходах озимих зернових, молодих садах та б/ травах),

Фото без опису

З огляду на характер розмноження і шкідливість гризунів, слід постійно проводити обстеження з метою контролю розвитку шкідників. Заходи з контролю щільності популяцій мишоподібних гризунів поділяють на профілактичні й винищувальні. 

Найважливішими профілактичними заходами є агротехнічні: дотримання сівозміни, боротьба з бур’янами на полях і в місцях резервацій гризунів (у лісосмугах та на узбіччях доріг і ін.), своєчасне й без втрат збирання врожаю, своєчасна та якісна оранка. Усе це позбавляє гризунів кормової бази і надійного сховища. Для захисту складських приміщень, зерносховищ, господарських будівель та приміщень, насамперед, необхідно забезпечити непроникливість у них гризунів і дотримуватись належного санітарного стану. 

Якщо ж гризуни з’явились, необхідно вдатись до винищувальних заходів . На невеликих полях, у фермерських господарствах та у приміщеннях їх можна відловлювати механічно, застосовуючи пастки різних модифікацій. Встановлюють пастки біля нір та на стежках, якими пересуваються миші й полівки. Якщо використання механічного методу буде  не доцільно або не можливо, то слід вдатись до хімічного.   В  Україні дозволено до використання значна кількість родентицидів ,зокрема  : Антимиша  принада 2-3 пакетики в нору, Крисолов  принада 10-20 г в нору , капкан принада №1 1.5-2.5 кг/га, принада «Смерть гризунам» 10-80 г/кв.м  та інші дозволені родентициди включені в «Перелік пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».  При роботі з пестицидами необхідно суворо дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

Систематичні обстеження, вчасний захист полів від мишоподібних гризунів, забезпечать збереження посівів та урожай озимих культур. 

 

Інформує Гу Держпродспоживслужби

в Закарпатській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь