Зарічанська громада
Закарпатська область, Хустський район

Захист плодового саду

Дата: 06.02.2024 10:55
Кількість переглядів: 252

Захист плодового саду

Фото без опису

З настанням весни робіт у садівників додається. Причому з настанням тепла зміни в саду відбуваються стрімко. На рослинах, які вчора ще спали, вже починають набухати бруньки, все буквально на очах оживає. Після довгої зими це не може не радувати. Але разом з садом оживають і його проблеми — комахи-шкідники та збудники хвороб. Довгоносики, квіткоїди, попелиці, клястероспоріоз, маніліоз, парша, борошниста роса

Існуючий міф про те, що в плодовому саду можна отримувати високі врожаї без захисту саду, на жаль, часто призводить до загибелі відмінних саджанців плодових дерев і розчарувань садівників.

Перш за все поговорімо про те, яку шкоду приносять хвороби й шкідники та чому не варто їсти пошкоджені плоди:

  • Плодові дерева (зерняткові та кісточкові) висаджують недалеко одне від одного для взаємного опилення і збільшення врожайності. Але в таких місцях концентруються і шкідники. Яблуні, вишні, груші, сливи – дерева на яких вони харчуються і ростуть, пошкоджують бруньки, листки, бутони, квітки, плоди, деревину і кору, підгризають коріння.
  • Шкідники, які висмоктують соки, такі як тля, знесилюють рослини, позбавляють його елементів живлення. Гусениці – пошкоджують листя, фотосинтез зменшується, у дерева не залишається сил ростити плоди. Зав'язь починає масово опадати, плоди виходять дрібними і несмачними.
  • Хвороби атакують рослини не тільки за допомогою вітру. Вони проникають в ранки, які завдають шкідники. Самі комахи переносять віруси, бактеріальні та грибкові інфекції з дерева на дерево. Тому зберегти сад здоровим без захисту від шкідників – практично неможливо.

Без захисту від хвороб, навіть здорові на вигляд плоди – не будуть довго зберігатися. Кажуть, що  якщо яблуко пошкоджено плодожеркою, то це означає, що воно «без хімії». Це міф. Без хімії, але з токсинами. Залишаючи плоди без захисту від хвороб, ви відкриваєте шлях зараження гнилями, цвіллю, грибками, вірусами. Екскременти комах і продукти життєдіяльності мікроорганізмів – сильні алергени, ними можна отруїтися анітрохи не менше, ніж при невмілому застосування садових препаратів.

Коли починати обприскувати сад від шкідників і хвороб?

Перше обприскування саду — найважливіше, і робити його слід обов’язково. Воно проводиться ранньою весною до початку набрякання бруньок на рослинах при середньодобових температурах приблизно +4. У цей момент дерево ще спить так само, як сплять шкідники, які перезимували, та спори хвороб. І можна використовувати препарати досить міцної концентрації, не боячись завдати шкоди рослинам.

Що використовувати? Бордоська суміш – розчин який знищує не тільки хвороби, але і стримує шкідників. Має високу обволікаючу властивість - утримується на поверхні рослини до місяця. Суміш Бордо використовують з кінця IXX століття, і до сих пір вона займає лідируючі позиції в осінньо-весняних обробках саду.

Це суміш з двох водних розчинів — вапно та мідний купорос. Хтось купує в садовому магазині готовий набір для приготування («Бордоська суміш»), але найкраще готувати його самостійно і правильно. Розчиніть 300 г мідного купоросу в 5 л гарячої води. В іншій ємності приготуйте розчин негашеного вапна - від 100 до 300 г на 5 л води. Тонкою цівкою влийте блакитний розчин в біле вапняне молоко.

 

Друге обприскування саду навесні — «по зеленому конусу»

Друге обприскування називається «обприскування по зеленому конусу». Вже з назви зрозуміло, що проводять його після того, як бруньки рослини починають розвиватися і висуватися у вигляді зелених, ще щільно згорнутих конусів. Бруньки, що розкриваються, стають уразливими для міцних розчинів, власне кажучи, як хвороби і шкідники, які вціліли та ожили.

Що використовувати? Можна ту ж бордоську рідину, але в набагато меншій концентрації — 1 %. Але,  набагато ефективніше застосовувати сучасні препарати, причому готувати з них так звані «бакові суміші». Мається на увазі, що в одному відрі води ви можете змішати два різних препарати: один для боротьби з хворобами та інший для боротьби зі шкідниками.

Наприклад, можна змішати «Хорус» (від парші, борошнистої роси, моніліозу) і «Актара» або інші інсектициди. Є й інші варіанти, головне уважно вивчайте інструкцію, чи підходять вони для змішування з іншими препаратами і чи немає обмежень по температурі повітря. Застосування препаратів у вигляді бакових сумішей дозволяє зменшити кількість обробок. Замість роздільної боротьби (спочатку з шкідниками, а потім з хворобами) ви проводите одну комплексну обробку.

Третє обприскування — «по рожевому бутону»

Третє обприскування проводиться в момент висунення квіткових бруньок (вони ще закриті). Оскільки більшість дерев в наших садах мають бутони рожевого кольору, це обприскування і називається «по рожевому бутону». Можна застосовувати ті ж бакові суміші з фунгіцидів і інсектицидів.

Єдине зауваження — купуючи той чи інший препарат, звертайте увагу не тільки на його назву, а й на діючу речовину. Часто у різних виробників під різними назвами ховається один і той самий. А бажано чергувати препарати, щоб діюча речовина була різною, щоб не було ефекту звикання.

Четверте весняне обприскування саду — після цвітіння

Четверте обприскування саду проводиться теж баковими сумішами відразу після закінчення цвітіння.

Кілька важливих зауважень:

Щоб весняні обприскування мали результат, їх потрібно робити вчасно, орієнтуючись не на довідники, інтернет-ресурси або поради відео-блогерів, а виключно на погодні умови і фази розвитку рослин у вашому саду.

Обробляти тим чи іншим розчином необхідно рослину повністю від верхівки до землі, і, до речі, не завадить обприскати і пристовбурові кола. Якщо щось пропустите або просто полінуєтеся, це може звести нанівець всі ваші труди, і хвороба спалахне знову (або шкідник).

Якщо перше обприскування часто дозволяє обробити всі рослини в саду одночасно (вони всі сплять), то далі починається сильна диференціація у розвитку. Цілком можливо, що, обробляючи дерево «по рожевому бутону», поруч буде вже квітуче дерево, а отже, обробляти його вже не можна. Будьте уважні.

Постарайтеся домовитися з оточуючими вас сусідами про одночасні обробки, так ефект буде повнішим.

Намагайтеся знаходити та використовувати препарати, нешкідливі для комах-запилювачів і для тварин, а такі є.

Не забувайте, що навіть якщо на пакуванні написано, що препарат нешкідливий, варто подбати про захист своєї шкіри, очей та органів дихання.

Дажаємо вам гарних врожаїв

Відділ контролю у сфері насінництва,

 розсадництва та якості зерна ГУ Держпродвпоживслужби

в Закарпатській області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь