A A A K K K
для людей із порушенням зору
Зарічанська громада
Закарпатська область, Хустський район

Небезпечна хвороба – кучерявість листків персика

Дата: 26.04.2024 13:38
Кількість переглядів: 18

Небезпечна хвороба – кучерявість листків персика

Фото без опису

 

 

Кучерявість листків персика – це грибкове ураження, яке викликається грибком тафріна Taphrina deformance. В останні роки  хвороба дуже поширена і є однією з найнебезпечніших хвороб персика. Особливо часто вона проявляється при затяжній прохолодній і дощовій погоді, коли температура повітря стабільно вища +12°C .  Коли повітря стає сухішим, а погода спекотною – активний розвиток грибка поступово припиняється.

Кучерявість листків персика починає проявлятися в кінці квітня та в травні у період активного росту листя і формування зав’язі, зазвичай після цвітіння. Тафріна «затаюється» на корі, в лусочках бруньок до наступного сезону. На листі грибок перестає розвиватися, але стає причиною камедетечіння і тріщин на заражених пагонах та стовбурах. А навесні наступного року грибок знову починає активну діяльність та з’являється на персику та нектарині.

На уражених деревах листя може стати кучерявим, з декількома жовтими або червоними плямами. Уражені листки можуть згорнутися, деформуватися та втрачати зелене забарвлення. На плодах також можуть виникати симптоми ураження – вони можуть деформуватися та покриватися плямами. Кучерявість листків персика може призвести до зниження врожаю, оскільки вона обмежує фотосинтез та загальний розвиток дерева.

Контролювати цю хворобу можна за допомогою застосування фунгіцидів перед початком вегетаційного періоду та під час активного росту рослин. Також важливо видаляти уражені частини рослини та дотримуватися правильного поливу та догляду за персиковим садом для попередження поширення хвороби.

Чим небезпечна хвороба кучерявості персика? Якщо не лікувати кучерявості персика – рослина втрачає річний приріст, відстає в рості. Уражене листя опадає, рослина слабшає через те, що не може нормально фотосинтезувати. Персик змушений пробуджувати нові бруньки та відрощувати нову листву ще раз. Тобто дерево витрачає удвічі більше сил, ніж зазвичай для відновлення нормального росту. Такі слабі пагони – розвиваються повільно, не встигають сформувати зрілу кору, закласти плодові бруньки для врожаю наступного року. Взимку – невизрівші пагони замерзають.

Рекомендуємо своєчасно обробляти персик від кучерявості. Перше весняне обприскування проводять препаратами з міддю до розпускання бруньок при плюсових температурах. Друге – по набряклих бруньках, коли вони ось-ось відкриються, роблять обробку фунгіцидами – препаратами, що містять мідь, наприклад, чемпіон, медян екстра, блу бордо, бордоська суміш та ін. Ще одне обприскування проводять одним із фунгіцидів: хорус (3 г)+ прилипач ад’ювант А, 5 мл на 10л води, скор (2 мл), міравіс ейс (3 мл + ад’ювант А, 5 мл) до цвітіння або початок цвітіння. Якщо бажаєте дати потужний старт та підживити персик, рекомендуємо додати ізабіон 20мл. Обов'язково чергувати препарати, бо грибки можуть виробляти стійкість проти одного фунгіциду. Зауважуємо, що ад’ювант до бакової суміші додається останнім, після розведення препарату.

Для профілактики використовують біопрепарати, такі як триходермін-біо, серенада та інші. Але вони менш ефективні, і не дають гарантії здорового саду. Для обробки індивідуальних садів  у межах населеного пункту дозволяється застосування тих пестицидів, які дозволені до роздрібного продажу Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні. Рекомендується в межах населеного пункту застосовувати біологічні методи боротьби зі шкідниками та хворобами.

Всі роботи з пестицидами слід проводити в ранкові (до 10.00) і вечірні години при мінімальних висхідних повітряних потоках, або в хмарні дні без опадів. Щоб уберегти сад від кучерявості персика надалі – потрібно робити регулярну профілактику . Комплексна обробка заздалегідь та вчасне лікування – продовжить життя дерев та запорука щедрого, якісного врожаю.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь