Гепатит А: що потрібно знати про інфекцію та її запобігання
Гепатит А:
що потрібно знати про інфекцію та її запобігання
Вірусний гепатит А (ВГА) – інфекційне захворювання, яке викликається вірусом гепатиту А (HАV), що характеризується переважним ураженням печінки, пожовтінням шкірних покривів та інтоксикацією організму.
Зазвичай хвороба має гострий перебіг і на відміну від гепатитів В і С, не провокує розвиток хронічної хвороби печінки. Гепатит А вважається однією з найпоширеніших інфекцій, що передається через воду або їжу забруднену фекаліями хворої людини.
Основний шлях передачі вірусу гепатиту А – фекально-оральний. Це означає, що ви можете заразитись гепатитом А через забруднену вірусом воду, їжу, що не пройшла достатню термічну обробку, ягоди, фрукти та овочі, вимиті в забрудненій вірусом воді. Найчастіше вірус передається через брудні руки і тому, ВГА часто називають “хворобою брудних рук”.
Хворий починає виділяти вірус у зовнішнє середовище з фекаліями через 2-3 тижні після інфікування. Пік вірусовиділення відмічається за 7-12 днів до появи перших клінічних проявів.
Інкубаційний період ВГА (період з моменту інфікування до появи перших клінічних проявів) зазвичай триває 14-28 днів.
Найбільш розповсюджені симптоми ВГА:
- виражена загальна слабкість та підвищена втомлюваність;
- підвищена температура тіла;
- втрата апетиту;
- діарея;
- блювота;
- неприємні відчуття в животі;
- важкість у правому підребер’ї;
- потемніння сечі (до кольору пива);
- жовтяниця (пожовтіння склер та шкіри).
Варто зауважити, що при гепатиті А не завжди проявляються абсолютно усі симптоми, вказані вище. Наприклад, у інфікованої людини може бути абсолютно нормальна температура тіла чи звичний колір сечі. У деяких людей, особливо дітей, хвороба може протікати без симптомів або з дуже легким перебігом.
Захворіти може кожен. Основні фактори ризику – це погані санітарні умови, відсутність очищеної води, контакт з інфікованою людиною, поїздки в райони з високою епідемічністю.
Вірус, за кімнатної температури, в сухому середовищі, зберігається протягом тижня, у воді – від 3 до 10 місяців, у випорожненнях – до 30 діб.
Профілактика гепатиту А
Оскільки гепатит А найчастіше передається фекально-оральним шляхом, то перш за все, вберегти від хвороби допоможе дотримання санітарних норм.
1. Обов’язково мити руки з милом після кожного відвідування туалету та перед кожним прийомом їжі. Особливо важливо привити такі гігієнічні навички дітям, які є найбільш сприйнятливими до інфекції.
2. Використовувати для пиття та миття посуду лише перекип’ячену воду (воду кип’ятити не менше 10 хв., потім дати відстоятися).
3. Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання.
4. При неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води (краще бутильованої).
5. Перед споживанням овочі, фрукти та ягоди необхідно добре промити питною водою, для споживання маленькими дітьми – облити окропом.
Дієвим заходом профілактики вірусного гепатиту А є вакцинація, яка забезпечить тривалий імунологічний захист. Пожиттєвий природний імунітет формується у людей, які перехворіли.
Бережіть себе та своїх рідних!
Дотримуйтеся основних правил гігієни та будьте здорові!