A A A K K K
для людей із порушенням зору
Зарічанська громада
Закарпатська область, Хустський район

Інформація про роботу служби у справах дітей Зарічанської сільської ради за 9 місяців 2021 року

Дата: 08.10.2021 15:52
Кількість переглядів: 505

Інформація

про роботу служби у справах дітей Зарічанської сільської ради за 9 місяців 2021 року .

Служба у справах дітей у своїй діяльності керується Конституцією і законами України, а також указами Президента України та постановами Верховної Ради України, прийнятими відповідно до Конституції і законів України, актами Кабінету Міністрів України, наказами Міністерства соціальної політики України, розпорядженнями голови обласної, районної державних адміністрації, наказами начальника служби у справах дітей Зарічанської сільської ради .

Станом на 01.10.2021 р. у Зарічанській громаді зареєстровано 2613 дітей (0-18рр.), із них:

- 2223 - дітей шкільного віку;

- 390 – дітей дошкільного віку; - 6 - дітей-сиріт;

- 1 – дитина, позбавлена батьківського піклування;

- 5 - осіб із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;

- 126 - дітей з особливими потребами;

- 860 – дітей з багатодітних сімей.

За 9 місяців 2021 року фактів покинутих та залишених дітей у пологовому будинку не було. Дітей, які прибули в громаду без супроводу батьків чи законних представників - немає.

З початку року на первинному обліку служби у справах дітей Зарічанської сільської ради перебувало 8 дітей-сиріт та 1 дитина, позбавлена батьківського піклування. Знято з первинного обліку 2 дітей у зв’язку із досягненням повноліття.

У Зарічанській громаді проводиться системна робота щодо захисту прав та інтересів дітей, насамперед, дітей соціально вразливих категорій, забезпечується виконання вимог чинного законодавства України щодо запобігання дитячої бездоглядності.

Упродовж 9 місяців спеціалістами Служби спільно з представниками ювенальної превенції та дільничим інспектором Іршавського відділення поліції здійснено ряд профілактичних рейдів:

по торговим закладам громади з питань дотримання законодавства щодо заборони реалізації спиртних напоїв та тютюнових виробів дітям;

по сім’ям, де батьки або особи, що їх замінюють, ухиляються від виконання своїх батьківських обовязків.

Однією із форм реалізації державної політики з охорони дитинства в районі є діяльність Комісії з питань захисту прав дитини райдержадміністрації. За 9 місяців 2021 року проведено 5 засідань Комісії, на яких було розглянуто 12 питань соціального захисту дітей, серед них: правочини (відчуження майна дітей, прийняття та поділ спадщини, договори дарування), розгляд та затвердження індивідуальних планів дітей-сиріт, питання доцільності позбавлення батьківських прав, тощо. За результатами розгляду Комісією розроблено 8 висновків та підготовлено 8 проектів рішень, що були затверджені членами виконкому Зарічанської сільської ради.

Службою у справах дітей забезпечується представництво та захист інтересів неповнолітніх у судових засіданнях. За 9 місяців 2021 року, працівниками служби прийнято участь у 2 судових засіданнях.

Під час проведення літньої оздоровчої кампанії, в 2021 році оздоровлено 2 дітей сиріт (ДОЦ «Молода гвардія, м.Одеса).

До проблемних питань служби у справах дітей належить питання забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа, соціальним впорядкованим, безкоштовним житлом. З метою захисту житлових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, службою у справах дітей ведеться контроль за постановкою на квартирний облік даної категорії дітей. За клопотання служби у справах дітей 6 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, поставленні на облік громадян, що потребують поліпшення житлових умов (квартирний облік) при виконавчому комітеті Зарічанської сільської ради протягом року.

Станом на 01.10.2021 року на квартирному обліку Зарічанської сільської ради перебуває 2 дітей-сиріт, 4 осіб із числа дітей-сиріт та 1 дитина, позбавлена батьківського піклування. 1 дитина – сирота має житло на праві власності, 8 - на праві користування.

З метою захисту житлових та майнових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування опікуни та піклувальники щорічно у звітах зазначають порядок використання майна, житла свої підопічних, здійснюють контроль за його збереження. Фактів незаконного відчуження житла, яке належить дітям-сиротам та дітям, позбавлених батьківського піклування, передачі його в оренду чи інше користування - не виявлено. Незаконної передачі житлових приміщень, земельних паїв, які належать дітям стороннім особам в оренду, без укладення договорів, безоплатно - також не виявлено.

Упродовж звітного періоду за ухилення від виконання батьківських обов’язків до адміністративної відповідальності притягнуто 2 осіб.

За сприяння працівників служби у справах дітей цьогоріч двоє дітей-сиріт та одна дитина, позбавлена батьківського піклування, вступили на навчання до закладів професійної освіти. Наразі п’ятеро статусних дітей продовжують навчання в училищах нашого регіону : двоє освоюють спеціальність «електрик» у Виноградівському ВПУ №34, двоє – фах «кухар-кондитер» у Мукачівському ЦПТО та в Ужгородському вищому професійному училищі торгівлі та технологій харчування, одна дитина – професію «муляра, штукатура, лицювальника- плиточника».

Відповідно до ст.53 Конституції України та Закону України «Про загальну середню освіту» у Зарічанській громаді було проведено Всеукраїнський профілактичний захід «Урок» щодо виявлення дітей шкільного віку, неохоплених навчанням станом на початок 2021-2022 навчального року.

Відомості про дітей, які перебувають на обліку в службі у справах дітей Зарічанської сільської ради будуть внесені до бази даних Єдиної інформаційно - аналітичної системи «Діти» (далі ЄІАС «Діти»). На працівників служби виготовлені нові електронні ключі: на адміністратора безпеки та на користувача. На сьогоднішній день ССД Зарічанської громади не готова до запуску ЄІАС «Діти» з причини відсутності необхідного технічного забезпечення.

Систематично здійснюється перевірка умов утримання дітей у сім’ях. За період з 05.01 по 01.10.2021 Службою проведено роботу в 25 сім’ях, здійснено обстеження умов проживання, складено акти оцінки потреб для сім’ї/особи, підготовлено висновки оцінки потреб, ведуться соціальні картки сім’ї/особи, в яких зазначаються послуги, що були надані (відповідно до Державних стандартів), на кожну сім’ю/особу зібрано повний пакет документів. Відповідальним працівником опрацьовано та зведено статистичні дані наданих у громаді соціальних послуг.

Працівниками служби постійно проводиться інформаційно просвітницька робота в громаді, результати роботи та інформація про нововведення соціальної сфери, зміни в законодавстві з питань захисту дітей систематично висвітлюються на офіційному сайті громади (https://zarichansca-gromada.gov.ua/) та на власній сторінці у мережі Фейсбук (https://www.facebook.com/groups/430071411384498).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь